4C – Certificate

4C – Certificate/ Sertifikat


LINKER TIL DE ULIKE 4C: CARATCLARITYCUTCOLOR og til CERTIFICAT OG CHAMPAGNE!

Vi kjenner til de 4C nå, men en viktig C som vi bør skrive om hvis du skal kjøpe en større diamant, er den femte: Certificate / Sertifikat. 

Ingen diamanter er like. Kombinasjonen av inneslutninger, proporsjoner, fargetoner og vekt gjør dem unike og mange ganger identifiserbare. Derfor lages sertifikat for å få disse egenskapene enkelt presentert for alle som ikke har profesjonelt utstyr. Det gjør også at vi kan vurdere diamantene og sammenligne de med hverandre. 

Hvis du skal kjøpe en diamant som er over 0,30 ct. kan det være interessant med et «ektehetsbevis» og en bedre beskrivelse av det du skal kjøpe. 

Hvert sertifikat har et unikt nummer. Nå for tiden er dette nummer også laserinngravert på diamantens belte og det vil stå i sertifikatet at det er laserinngravert. Inngraveringen vil ikke sees med blotte øyet da du trenger en lupe med 10-20 ggr forstørrelse. Hvis man mister et GIA-sertifikat, men vet nummeret, kan man gå inn på GIA sin nettside og skrive ut et nytt. 

For å se disse tegn må det brukes en lupe. Gjerne med 20x forstørrelse.

Sertifikat er et uavhengig dokument som ikke en selger kan påvirke. Det følger en internasjonal standard slik at alle snakker samme språk over grensene. Hvis diamanten er laget i laboratorie eller har naturlig farge (ikke farget i etterhånd) så vil det finnes et eget sertifikat for det. Hvis diamanten blitt påvirket på noen måte vil dette også stå notert. 

Bortsett fra å kjøpe et hus og en bil så kan en større diamantring være en av de største innkjøpene du vil gjøre. Da kan det være fint å vite at du gjør et informert og godt kjøp og har papirer på det som også fint kan brukes ved forsikring. Dette sertifikat kan ikke sammenlignes med et kjøpsbevis i en butikk. 

Disse to utstedere er mest anerkjente: 
De vanligste og mest anerkjente sertifikatene rundt om i verden er fra GIA som er en forkortelse for Gemological Institute of America. Det er et amerikansk selskap som har laget standarder og har mye informasjon og flere utdannelser. https://www.gia.edu/ 

Sertifikat fra HRD Antwerpen er også anerkjent, men er ikke like verdenskjent og utstedes kun i Antwerpen, diamantenes hovedstad. De har samme fargegradering som GIA. https://www.hrdantwerp.com/en

Hos GIA finnes det tre versjoner av sertifikat:
«Grading Report/Graderingsrapport» har et kart over inklusjoner m.m. og gjelder derfor oftest de større diamantene.  
«Dossier/Mappe» har ikke kart, men har notert type inklusjoner i teksten, samt annen viktig informasjon.         

GIA Grading Report
GIA Grading Dossier

«eReport» er ikke så vanlig, men finnes. Har fotobilde og enklere beskrivelse av egenskapene. 

GIA vil ikke utstede kopier hvis du mister sertifikatet. En kopi kan skrives ut fra nettet hvis du mistet det ved tyveri, brann eller lignende. Da kan heller ingen bruke det for å lure andre. 
https://www.gia.edu/gem-lab-service/diamond-grading

Merk: Det kan alltid forfalskes dokument. Kjøp derfor fra firmaer som du kjenner til så du vet at det er et ekte dokument du får. Du kan også prøve å kontrollere om det finnes sertifikatnummer på utstederens nettside, men fortsatt kan det være en kopi da du ikke kan sammenligne selve diamanten med sertifikatet. Det finnes mye penger å tjene for de som lever av å lure andre. 

LINKER TIL DE ULIKE 4C: CARATCLARITYCUTCOLOR og til CERTIFICAT OG CHAMPAGNE!