DIAMANTER – fire egenskaper bestemmer verdien

Før i tiden trodde noen at diamanter var biter av stjerner som falt ned til oss. Det hadde vært så mye enklere enn måten vi i dag finner disse vakre kullbitene. Diamanter har fascinert oss i alle tider og gjør det fortsatt!

Et populært uttrykk er at en person under høyt trykk blir til en diamant. Og det er slik diamanter har kommet til. Dypt i berggrunnen under høyt trykk og høy varme har kull blitt «forvandlet» til diamanter. Det er også derfor diamantene kan ha små rester av kull og gassbobler i seg.

Klarhet

Disse urenheter kalles for inneslutninger når diamantens klarhet skal vurderes og beskrives. Verdien påvirkes av hvor mange, og hvor synlige inneslutningene er. Disse små skjønnhetsflekkene gjør hver diamant unik og kan faktisk være et bevis på at det er en ekte diamant og ikke laget i en fabrikk.

Ordet diamant kommer fra det greske ordet «adamas» som betyr uovervinnelig og det er et passende navn for det hardeste naturlige emnet på jorden. Adamas er også lik det latinske verbet «adamare» som betyr å elske med pasjon.

Farger

Når vi ser en diamant foran oss så tenker nok de fleste av oss på en helt hvit og fargeløs farge. Men den hvite fargen har mange små nyanser for de som vurderer diamanter og dette påvirker verdien. De helt fargeløse har høyest verdi og for et utrent øye så kan like gjerne en diamant med en liten gul fargetone se like hvit ut. Spesielt hvis diamanten sitter i et gult gull smykke.

Diamanter finnes i mange farger og de vanligste i smykker er de hvite, og populært kalles de Top Wesselton (TW) og Wesselton (W). Disse fargebeskrivelsene er de vanligste i Skandinavia, men samme farger kan også beskrives med bokstavkoder. ( TW = F eller G samt W = H.)
De seineste ti åren har folk fått opp øynene for litt mer farger i diamanter. De finnes i alle regnbuens farger. Det finnes diamanter som har sin farge fra naturen og de er mer sjeldne og kostbare. De diamantene som får sin farge gjennom en behandling blir ikke like dyre, men de er likeså spennende å bruke i et unikt smykke.

NOOR diamanter har et stort lager med TW og W diamanter. Vi tilbyr også andre farger og slip.

Carat

Vekten på diamanter måles ikke i gram, men i carat. Det kommer ifra gamle tider når man brukte et spesielt frø for veiing og det hadde en eksakt vekt på 0,2 gram. Vi på NOOR Edelmetall lagerholder diamanter ifra 0,003 til 1 ct og hjelper til med større diamanter jevnlig.

En rund diamant som veier 0,10 ct er ca 3 mm i diameter og en 1,00 ct diamant er ca Ø 6,5 mm.

Forskjell på slip synes tydelig her – lyset skal sendes oppover for å gi effekt. Ellers blir diamanten mørk og kjedelig.

Slip

Noe av det viktigste med en diamant er hvilken type slip den har, og hvor bra slipen er. Den mest kjente og populære slipformen er den runde briljanten.

Hvis vi begynner med en diamant fra naturen så er den grå og ruglete. Ingen glans. Når en diamantsliper får denne diamant i hånden studeres den for å finne ut mest størrelse fra den lille klumpen. Etter hvert som den slipes og hver slipfasett fremtreder så blir diamanten mer og mer glitrende. Det magiske med diamanten er dens egenskaper til å spalte lyset til regnbuens alle farger. Målet er at lyset som kommer inn i diamanten skal reflekteres tilbake til betrakteren. Hvis da slipen er dårlig så kan lyset gå bakover og ut mot sidene og diamanten blir kjedelig og mørk. Dette påvirker selvsagt verdien også.

Alle disse fire egenskaper (de 4 C – Color, Cut, Carat, Clarity ) er hos de større diamantene kartlagt og spesifisert i egne sertifikater.

Rå diamanter.