4C – Clarity

4C – Clarity / Klarhet / Renhetsgrad


LINKER TIL DE ULIKE 4C: CARATCLARITYCUTCOLOR og til CERTIFICAT OG CHAMPAGNE!

Vekt, farge og slip er ganske enkle begrep å sette seg inn i. Når vi kommer til klarhet er det mange små detaljer som sjelden er enkle å se uten å bruke en lupe som forstørrer 10 ganger, eller mer! Jo mindre inneslutninger eller uregelmessigheter i overflaten som diamanten har, jo mer verdi vil diamanten ha.

En person med godt fargesyn kan se forskjell på fargen hos en diamant – i hvert fall hvis de sammenlignes med hverandre. Men å se forskjell med nakne øyet på diamanters klarhet som finnes i toppen av skalaen går ikke rent fysisk. En diamants farge kan ha mer innvirkning på skjønnheten enn hva klarheten har i mange tilfeller, men, kvaliteten på slipen har den største innvirkningen. Da får den vise frem sitt optimale lysspill gjennom sin briljans og glitter.

Når diamanten rør seg kan man se evt inklusjoner som hadde vært usynlige grunnet en fasett med refleks i samme farge.

Hva bør vi vite om inneslutninger?
Diamanten er et naturmateriale og det er sjelden man finner diamanter som er helt uten inneslutninger, og da påvirkes selvsagt prisen. Inneslutninger er rester/urenheter fra skapelsesprosessen som skjedd under høyt trykk og varme. Ved skapelsen blir det små kullrester, gassbobler, sprekker m.m. Realiteten er at nesten alle diamanter på jorden har inneslutninger og de som brukes i smykkehandelen har ofte meget små. De som har mange, går oftest direkte til industrien.

Inneslutningene gjør hver enkelt diamant unik da ingen har nøyaktig samme kombinasjon og plassering. Det blir som et unikt fingeravtrykk. Fraværet av dem gjør diamanten mer sjelden, og dette vil også påvirke prisen. Det har også funnets inklusjoner som bestått av rubiner, safirer og granater – og andre diamanter!

De indre egenskapene kalles inneslutninger, og de ytre kalles uregelmessigheter. Sammen kalles de for klarhets-egenskaper. Uregelmessigheter inkluderer riper og hakk på overflaten og inneslutningene er generelt sett på innsiden, men noen kan bryte overflaten på stenen. Inneslutninger kan selvsagt senke verdien på en diamant, men de hjelper også til å vise graderere at diamanten er ekte og ikke en imitasjon. De hjelper også til å skille en diamant fra en annen.

Graden av klarhet en diamant plasseres i, er en vurdering av inneslutningenes størrelse, antall, plassering, type, farge og form samt uregelmessighetene i overflaten.

Klarhetsgraden trenger ikke å være den høyeste for å få mest glitter. Det er det slipen som bestemmer i de fleste tilfeller. Hvis man velger en annen slipeform som ikke har så mange fasetter, som eks baguette eller smaragd, så vil urenheter kunne sees bedre hvis man går ned i grad. Slipformer med mange fasetter kan «gjemme» visse inneslutninger. Men jo høyere carat, jo større refleksjonsflater som en inneslutning kan forstyrre. Da er det viktig med plasseringen av inklusjonen. Fancy slip trenger en bedre klarhet grunnet at refleksjonene kan bli uheldige. De fleste vi på NOOR selger har SI1 og VS i kvalitet.

Hvordan graderes klarheten?
De fleste laboratorier i dag bruker klarhetsgraderingen som GIA har utviklet. Den rangerer fra Luperen diamant til så mye urenheter at man ikke kan se igjennom diamanten og den blir svak. Det er elleve grader i GIA-systemet og man kan si at de øverste seks gradene ser rene ut når man ser dem ovenfra uten hjelpemiddel. Større diamanter gir mer flater og kan avdekke småfeil som ikke hadde vært synlige på mindre stener.

GIA har 6 kategorier og 11 klarhetsgrader:

FL – Flawless – Luperen – Fri for ytre og indre særtegn. Mindre enn 1% er F. Sjelden å finne.

IF – Internally Flawless – Luperen – Fri for indre særtegn synlig ved en lupe med 10x forstørrelse. Noen mindre ytre særtegn kan finnes.

VVS1 og 2 – Very Very Slightly Included – Meget, meget små inneslutninger. Inklusjoner er ekstremt vanskelige å se med 10x forstørrelse.

VS1 – Very Slightly Included – Meget små inneslutninger. Inklusjoner er vanskelige å se med 10x forstørrelse.

VS2 – Very Slightly Included – Meget små inneslutninger. Inklusjoner er noe vanskelige å se med 10x forstørrelse.

SI1 – Slightly Included – Små inneslutninger. Inklusjoner er litt enkle å se med 10x forstørrelse. Kan noen ganger ses med det nakne øyet.

Si2 – Slightly Included – Små inneslutninger. Inklusjoner er enkle å se med 10x forstørrelse. Kan ses med det nakne øyet hvis du vet hva du leter etter, spesielt fra siden.

I1 – Imperfect / Included – Små synlige inneslutninger. Inklusjoner åpenbare med 10x forstørrelse. Kan oftest ses med det nakne øyet. Også kalt P i Norge / P1.

I2 – Imperfect / Included – Synlige inneslutninger. Inklusjoner åpenbare og kan ses med det nakne øyet og påvirker skjønnheten og holdbarhet. Også kalt P i Norge / P2.

I3 – Imperfect / Included – Meget synlige inneslutninger. Inklusjoner påvirker skjønnheten og/eller mangler holdbarhet. Også kalt P i Norge / P3.

Klarhet i et GIA-sertifikat
Noen inneslutninger vil ikke noteres i «plot» / kartet over diamanten hvis den er under en carat. Da vil du oftest finne disse beskrevet i tekst i stedet for.

Merk at mange merker som er plottede inn på diamantens sertifikat (hvis den har et) ikke alltid er så synlige. Ulike vinkler, lys, type, plassering og hva som reflekteres, påvirker hvordan de oppleves. Lyse og transparente inklusjoner er oftest å foretrekke fremfor sorte. Så hva øyet opplever er alltid det viktigste når du velger din diamant.

Alle inklusjoner har egne benevninger og her vises et eksempel på en «plot» som er en type kart i en GIA Report. Alle GIA-sertifikat har ikke disse, men da står de med i tekst beskrivelse.

SI-diamanter
Da mange ønsker mest valuta for sine penger er SI graden en god start. Den ligger på grensen til nesten rene diamanter og der inneslutningene begynner å synes. Størrelsen på dem påvirker nesten aldri briljansen, ilden og tindringen. Prisen er lavere enn VS og gjør den til en ekstremt populær kvalitet. I gullsmedbutikker og blant ferdige smykker er SI den vanligste kvaliteten som selges.

SI er kvaliteten NOOR lagerfører på våre standard diamanter opp til 0,29 ct.

Men, med en viss reservasjon, hvis man ønsker seg en større diamant og velger en med kvalitet SI2 så kan inneslutningen være synlig. Plasseringen av noen inneslutninger kan gjemmes av en klo på innfatningen og det kan en erfaren gullsmed og fatter hjelpe til med.

Generelt sett så vil alle usikkerheter rundt om det vil synes eller ikke, forsvinne hvis man går opp til VS. Da vil også urenhetene være for små for å påvirke lysrefleksjonen noe. Jo større en diamant er, jo mindre er toleransen for urenheter da de tydeligere vil kunne ses med det blotte øyet.

Hvorfor handle hos NOOR?
Hver gang vi mottar diamanter fra vår leverandør vil vi gjøre en visuell kontroll av opplevelsen av diamanten. En inneslutning kan vise seg annerledes enn hva sertifikatet sagt. Det gjør at våre kunder i sin tur slipper denne overraskelse.
Vi vil lagerføre flere klarhetsgrader for å matche prisbildet hos våre kunder. NOOR pleier å ha flere valg mellom VS1 til SI2. Andre kvaliteter kan spesialbestilles.

Noen diamanter kan teknisk sett være lupe-ren, men de andre egenskapene kan påvirke lysrefleksjonen og gjør dem mindre lyse og glitrende. Så det kan være risikofylt å handle med et utrent øye.

Hver gang vi får diamanter fra vår leverandør, vil de bli sjekkede for riktig gradering.
En ekstra kontroll for å garantere at våre kunder får det de bestilt!

Tips ved kjøp
Det er viktig at du har et budsjett, vet gullfarge på smykket og vet ca. hvilken modell du ønsker. Da er det enklere å velge den riktige diamanten. Fargen har vi skrevet om tidligere og skal du kjøpe en større diamant til f.eks. en forlovelsesring, så er klarhet en av faktorene du kan spare penger på. Du kan kompensere med carat, farge og klarhet, men ikke gå for langt i fra en god slip. Da faller de andre kompensasjonene du gjort igjennom og du sitter med en liten, mørk, gul og prikkete stein for å overdrive litt ?

Hva du bør fokusere på er at du har en øye-ren diamant. For hvis du ønsker den beste verdien for dine penger, så er det ikke viktig hvis du kan finne en inneslutning med en 10x lupe så lenge du ikke ser den med ditt blotte øye. Da er det bedre å ha en diamant med god slip.

Men vi skal ikke ignorere at hvis du ønsker den hviteste og reneste diamanten, så finnes det også slike stener for deg. Iblant er det viktig at det er det absolutt beste man kan finne og ikke noe annet. Det gir selvsagt også bedre andrehåndsverdi.

Bra å vite
En diamant har et visst antall slipefasetter som er plassert etter et visst mønster. Det er viktig at de plasseres proporsjonelt riktig for å ikke gi diamanten et rotete inntrykk. Øyet opplever nemlig flere fasetter enn hva som er fysisk til stede. En enkel fasett kan reflektere lys fra flere kilder og retninger. Håndverket med å slipe diamantens fasetter er viktig for å få til spalting av lyset. Deretter må fasettene poleres til en perfekt flat speil-finish for å gi diamanten mulighet til å vise sin fulle potensiale.


LINKER TIL DE ULIKE 4C: CARATCLARITYCUTCOLOR og til CERTIFICAT OG CHAMPAGNE!