4C – Color / Farge
LINKER TIL DE ULIKE 4C: CARAT – CLARITY – CUT – COLOR og til CERTIFICAT OG CHAMPAGNE!
Den mest attraktive fargen er faktisk den uten farge. Det er den reneste, mest transparente og is-hvite fargen som har den høyeste verdien. Fargeforskjellen mellom gradene nedover i skalaen er minimal for det nakne øyet. Men, disse forskjeller påvirker verdien stort.
Er ikke alle smykkediamanter hvite?
Fargeskalaen fra GIA rangerer fra fargeløs (D) til (Z) som er lysgule og lysbrune toner. Fargetoner bortenfor Z regnes som fancy/fantasi farger og graderes på en helt annerledes måte. Da vil de også få et fargenavn så som blå, rosa, gul etc. De fleste diamanter som blir utvunnet har en lett gul eller brun tone.
De fargeløse diamantene oppleves som is-hvite, og de nesten fargeløse oppleves også som hvite i en vanlig hverdag. Vi er jo mest vant til å se diamanter i smykker glitrende med mange vakre refleksjoner og da syns ikke fargen så godt heller. Ved vurdering i et laboratorium ligger diamantene under et sterkt lys mot en hvit bakgrunn.
I den normale fargeskalaen er det de fargeløse (D, E og F) og de nesten fargeløse (G, H, I og J) som er de viktigste. I Norge snakker vi fortsatt om D og E som River samt F og G som Top Wesselton (TW). H er populært kalt Wesselton (W).
Hvordan graderes fargen?
For å gradere fargen legges diamantene med bordet ned, slik at fargen på selve diamanten ikke forstyrres av for mye glitrende fasetter. Da ser man godt inn i “kroppen” på diamanten. Deretter sammenlignes de med s.k. Master Stones. Dette er et sett med «stener» som ser ut som ekte slipte diamanter, men hver og en av stenene har en fargetone ut ifra GIA sin fargeskala. Denne avveiningen av fargetone skal gjøres under et spesielt lys og den skal ikke påvirkes av miljøet rundt omkring. Ingen diamanter som er fattede kan fargegraderes til 100%, den må tas ut av smykket. Den gemmologiske forskjellen mellom gradene er ekstremt små. (Se film fra GIA nederst)
Vår personlige opplevelse av diamantens farge kan være meget individuell. Is-hvite og hvite er ikke så stort forskjellige for et utrent øye når de er fattede i et smykke. Diamanter med bra slip ser hvitere ut ovenfra og kan gjøre fargesammenligninger vanskeligere. Vi skal fortelle med om magien med en god slipekvalitet seinere.
Slipeformen kan også spille rolle for opplevelsen av fargen. F.eks. en rund, en pæreslipt og en smaragdslipt diamant kan se ulike ut ovenfra grunnet slipens lyseffekter til tross for at de er gradert til samme farge. Når NOOR kjøper diamanter i Fancy slipeformer så er oftest G og H den laveste graden for hvite diamanter.
Fancy farger
Normalt sett faller verdien nedover i fargeskalaen, men øker igjen når de kommer til fancy fargene. Og da spiller også farge, tone og intensitet rolle i vurderingen. Har diamanten en annen form enn rund, så kan også fargen oppleves annerledes da fargen kan «konsentreres» mer i visse områder. Derfor vil man ofte se at diamanter i fancy farger vil slipes i fancy former, for å bringe frem den vakre fargen bedre. En diamant med sterkere tone eller farge kan nedtone de hvite lysgnistene, men vil i gjengjeld være mer unik og vakker på sin egen måte.
NOOR lager
NOOR lagerfører som standard runde diamanter av kvaliteten TW/F-G og W/H som også er de mest etterspurte. Vi har også andre kvaliteter og farger på lager, alt finnes ikke alltid i webshopen. Vi gjør spesialbestillinger.
Tips ved kjøp
Det er vanlig å tro at man alltid skal gå for det høyeste på fargeskalaen. Men hvis du virkelig ønsker valuta for dine penger, så trenger du ikke gå for toppen. Hvis du velger en diamant som ligger et par grader under den høyeste, så vil den fortsatt se hvit og helt fargeløs ut i din ring. Se noen av tipsene nedenfor:
Det er bra å ta med diamantfargen i valget når du velger slipeform og hvilket metall som diamanten skal fattes i. I hvitt gull og platina kan man med fordel velge en diamant i gradene E-H da de ofte viser diamantens grunnfarge. Skal du ha en gult eller rosa gull ring trenger du absolutt ikke gå over fargen H / Wesselton. Vi har solgt grå diamanter som er blitt fattet i gult gull. Å ha en unik ring er spennende det også!
Fordelen kan bli at man kan legge pengene på å kjøpe en enda større diamant for samme pris hvis man velger en «gulere» diamant. Av samme grunn bør en som skal ha en hvitt gull ring, tenke på fargeopplevelsen av sin diamant. Kjøperen må finne hvor grensen for fargeopplevelsen går. Det er jo hovedinntrykket av den ferdige smykket som er det viktigste.
Form på innfatningen kan også hjelpe til å gjemme eller fremheve fargen. Jo mer av diamantens side som er synlig, jo mer vil fargen oppleves. Flere klør enn fire eller en bezel innfatning, vil gjemme mer av diamantens side og farge.
Merk også at størrelsen på diamanten vil heve inntrykket av fargen. Ved en større diamant så vil innfatningen og materialets farge bety mye for fargeopplevelsen.
«Alle har ulik oppfatning av farge og hva man liker, og en del er helt enkelt ute etter «jo større jo bedre»… og det finnes jo de kunder som ønsker mer “varme” i diamanten. Kjøp det du faller for!!«
LINKER TIL DE ULIKE 4C: CARAT – CLARITY – CUT – COLOR og til CERTIFICAT OG CHAMPAGNE!
Farge graden
Vi sammenstiller her GIA sine koder med de begreper vi bruker i Norge.
D – Fargeløs – River – Mest sjelden – Usedvanlig hvit+
Høyest rangert på fargeskalaen grunnet sin fargeløshet.
E – Fargeløs – River – Mest sjelden – Usedvanlig hvit.
Kun når den sammenlignes med D synes det at den ikke er like fargeløs.
F – Fargeløs – Top Wesselton – Sjelden hvit+
Diamanten vil se fargeløs ut. Ved sammenligning med D og E vises noen fargetone.
G – Nesten fargeløs – Top Wesselton – Sjelden hvit
Fargen ser fargeløs ut. For øyet vil den se like hvit ut som F når den er fattet i et smykke.
H – Nesten fargeløs – Wesselton – Hvit
Diamanten ser fargeløs ut i smykker, også i litt større dimensjoner.
I – J er diamanter NOOR ikke fører til vanlig. Her samles begrepene Top Crystal, Crystal, Top Cape og Cape, gule. Diamanter i lysegule og brune toner.