GULL – metallet med makt over hjerte og imperier

Siden gullet først ble oppdaget har det alltid fortryllet vårt sinn. Det har mange ganger en blodig historie, men også mange romantiske og spennende historier.

Gull kan bli funnet dypt i fjellet eller liggende i en glitrende bekk. Gull er et grunnstoff og et av de tyngste metallene. Gull er mykt, og sikkerhetskontrollen man hadde i gamle dager for å sjekke ektheten, var at man bet i mynten for å se at det ble et merke. Gull i sin reneste form påvirker ikke oss og brukes t.o.m. i mat og har et eget E-nummer. Gull beskytter astronauter fra solens stråler ute i rommet. Gull pryder hånden i kjærlighetens tegn. Gullkroner viser hvem som har makten. Den viser med en gyllen glorie hvem som er helgen i malerier. Det latinske og kjemiske navnet er Aurum.

I dag gjenvinnes mye av gullet som brukes ved at privatpersoner selger sine slitte og uønskede smykker. (Byttegull) Ellers finner man gullet i gruver fortsatt. Mye brukes i industrien.

Gull er relativt enkelt å bearbeide og det er derfor vi kan se mange vakre smykker med detaljer på smykker fra tusentalls år siden. Rent gull er for mykt til å bruke i dagens smykker. Da kan formen forandre seg, og det blir raskere slitt. Spesielt ringer og kjeder. Men grunnen til at gullet legeres med andre metaller er så det mer slitesterkt og kan også forandre fargen sin. Vi i Norge er mest vant til en gul og hvit gullfarge på våre smykker. Rett over grensen i Sverige liker de sin gullfarge mer rød. De seineste årene har også rosé fargen vist seg som en tredje farge i våre smykker. Den er fin i kombinasjon med hvitt gull.

Fargen forandres gjennom å bruke f.eks. kobber, sølv, palladium og i noen tilfeller nikkel. Hvis du er meget allergisk for andre metaller enn gull så er gult gull med høyt gullinnhold det sikreste. For å få hvitt gull brukes Palladium for å fjerne gulfargen. Men gullet blir aldri helt hvitt, det vil ha et lite gulskjær. Ved smykkeproduksjon vil derfor hvittgull smykkene bli rhodinert for å bli helt hvite. Rhodinering er et kostbart edelmetall som blir lagt på i et tynt lag. Det vil etter en tid bli slitt, spesielt på ringer, men det kan enkelt bli fornyet ved et besøk hos en gullsmed.

Gullinnhold

I Norge er det vanligst med 585 tusendeler (585/1000) med gull i en legering. Det vises med et stempel «585» på smykkene. I Sverige og Danmark er det vanligst med 750/1000. Høyere gullinnhold påvirker selvsagt prisen oppover. Det er derfor mange billigere smykker mer og mer bruker mindre gullinnhold som 375/1000.

En annen måte å beskrive gullinnhold på, er å bruke begrepet KARAT som ikke får forveksles med diamantenes CARAT, som viser en vekt. Rent gull har betegnelsen «24 KT». Det betyr at fintgull-innholdet i 14KT er 583/1000 og 18KT er 750/1000. Alle smykker fra 9KT og oppover regnes som ekte gullsmykke i Norge. En gullbarre eller en gullmynt, som brukes mest ved investering, beskrives som 999,9/1000.

Ved kjøp fra nettbutikker i utlandet som ikke er etablerte merker, kan man lett bli lurt på gullinnholdet og diamantkvalitet. Gullsmykker bør kjøpes fra en gullsmedbutikk med godt rykte for å gi en trygg handel.