Siden gullet først ble oppdaget har det alltid fortryllet vårt sinn. Det har mange ganger en blodig historie, men også mange romantiske og spennende historier. Så hva er gull….
Gull kan bli funnet dypt i fjellet eller liggende i en glitrende bekk. Edelmetallet er et grunnstoff (Au) og et av de tyngste metallene. Gull er mykt, og kvalitetskontrollen man hadde i gamle dager for å sjekke ektheten, var at man bet i mynten for å se at det ble et merke. Gull i sin reneste form påvirker ikke oss og brukes t.o.m. i mat og har et eget E-nummer. Det beskytter astronauter fra solens stråler ute i rommet og finnes i mange elektroniske varer. Gull pryder hånden i kjærlighetens tegn. Gullkroner viser hvem som har makten. Den viser med en gyllen glorie hvem som er helgen i malerier. Det latinske og kjemiske navnet er Aurum.
I dag gjenvinnes mye av gullet som brukes ved at privatpersoner selger sine slitte og uønskede smykker. Gullsmedbransjen har drevet med sirkulær økonomi lenge før det ble populært. Når du bytter smykkeskrap mot nye varer kalles det Byttegull. Ellers finner man fortsatt gull i gruver rundt om i verden. Det brukes også en god del gull i industrien. Norge har også hatt mindre forekomster av gull, bland annet på Eidsvoll, Bømlo, Bindalen og Finnmark.
Gull innholdet styrer verdien og fargen
Gull er relativt enkelt å bearbeide, og det er derfor vi kan se mange vakre smykker med utsøkte detaljer laget for tusentalls år siden. Rent gull er for mykt til å bruke i dagens smykker. Da kan formen forandre seg, og det blir raskere slitt. Spesielt ringer og kjeder. Grunnen til at gull legeres (blandes) med andre metaller er fordi det da blir mer slitesterkt, samt at det også kan forandre fargen. Vi i Norge er mest vant til en gul og hvit gullfarge på våre smykker. Rett over grensen i Sverige liker de sin gullfarge mer rød. De seineste årene har også rosé fargen vist seg som en tredje farge i våre smykker. Den er en fin i kombinasjon med hvitt gull.
Fargen forandres gjennom å bruke f.eks. kobber, sølv, palladium og i noen tilfeller nikkel. Hvis du er meget allergisk for andre metaller enn gull så er gult gull med høyt gullinnhold det sikreste. For å få hvitt gull brukes Palladium for å «blekne» gulfargen. Gullet vil aldri bli helt hvitt, og vil ha et lite gulskjær. Ved smykkeproduksjon vil derfor hvittgull smykkene bli rhodinert for å bli helt hvite. Rhodinering skjer med det kostbare edelmetallet Rhodium, som blir lagt på i et tynt lag. Det vil etter en tid bli slitt, spesielt på ringer, men det kan enkelt bli fornyet ved et besøk hos en gullsmed.
Rent gull forandrer ikke farge gjennom å ligge ute i luften (oksidasjon) som sølv og andre metaller kan gjøre.
Beskrivelse av gull innhold
I Norge er det vanligst med 585 tusendeler (585/1000) med gull i en legering. Det vises med et stempel «585» på smykkene. I Sverige og Danmark er det vanligst med 750/1000. Høyere gullinnhold påvirker selvsagt prisen oppover. Det er derfor flere smykkeprodusenter bruker mindre gullinnhold i sine smykker, eks. 375/1000.
En annen måte å beskrive gullinnhold på, er å bruke begrepet KARAT som ikke får forveksles med diamantenes CARAT, som viser en vekt. Rent gull har betegnelsen «24 KT». Det betyr at fint gull-innholdet i 14KT er 583/1000 og 18KT er 750/1000. Alle smykker fra 9KT og oppover regnes som ekte gullsmykke i Norge. En gullbarre og mange gullmynt, som brukes mest ved investering, beskrives ofte som 999,9/1000.
Ved kjøp fra nettbutikker i utlandet som ikke er etablerte merker, kan man lett bli lurt på gullinnholdet og diamantkvalitet. Gullsmykker bør kjøpes fra en gullsmedbutikk med godt rykte for å gi en trygg handel.